Külűr Krónikái: A prototipus. A harmadik nap.

Alig hogy kikeveredett a Shiwa poklából, Hawkinsnak és csapatának csak most jönnek az igazi nehézségek. Az űr egy olyan részén haladnak át értékes zsákmányukkal, ahol mindenhol veszély leselkedik rájuk, ugyan is Hawkins régi bajtársa Lance Morrow beépült, és így korlátlan erőforrásoknak parancsol. Az útjuk a Vyrlaxra vezet, ahol ki kell rabolniuk az idegen bűnvezér kincseskamráját. Nem tudják, hogy Akhas, a fejvadász már várja őket. De a veszélyes zsoldos nem is sejti, hogy ő is csak egy feláldozható sakkbábu egy sokkal nagyobb játszmában.

Az előző rész.

Nagy Mátyásnak a Külűr Világában játszódó regénye

Friss topikok

Címkék

26. fejezet: Kolge-mar aggódik

2012.03.24. 13:07 Kenneth Withaker

 A Berríliumcsarnok volt a vr’ak egyik legnagyobb alkotása. A barlangszerű terem falait természetes, berríliumtelérek ékesítették. A terem közepén hosszú asztalok voltak, ahová épp most szolgálták fel a tizenöt fogásos lakoma harmadik fogását: a saját levében pácolt vyrlaxi ezerlábú. Egy igen csak nagy példány, öt méter hosszú. Épp elég, hogy elfoglalja az egész asztalt hosszába. Kolge-mar, Venta-tyr mellett ült. Alacsony, elhízott lény volt. Fejének bal oldalát egy aranyszínű tetoválás fedte.

A vr’a fél szemével unokatestvére övére pillantott. Egy minikomputer volt ott, elvileg ide fog befutni a jelzés, hogy Russel szoftvere feltelepült.

Ezt pedig épp ekkor esedékes.

Letörte az ezerlábú egyik lábát, majd elgondolkodva majszolni kezdte. A lánghajú lány a palotájában volt. Emlékezett arra, amikor eljutott a Tellusra, épp az egyik robogósbandát akarta magának megnyerni. A tárgyalás holtpontra jutott, a robogósok hajlottak volna az együttműködésre, de több pénzt akartak akciónként.

Kolge szabadidejében elzarándokolt a lélekfestők templomába. Távolról félelmetes volt számára a templom, de ő vr’a volt. Büszke, és egész életében azon volt, hogy meghazudtolja a méretét. Belépett az épületbe, és egy öreg emberférfi fogadta.

Az arca merev volt, mosolytalan, a csarnokba vezette, aminek a falait festmények borították. Sok mindent ábrázoltak: egymással csatázó űrhajók, kardpárbajt vívó emberek. Városokat felégető démonok.

Az egyik kép egy lángba borult alakot ábrázolt. A körvonalai alapján ember. Egy lángoló város közepén állt, felette a csillagos ég, ami maga és égett.

Kolge-marnak ez a kép jutott eszébe a lányról.

– Na, mi az kuzin? – szólt oda Venta-tyr neki.

Kolge-mar úgy döntött, hogy ameddig csak lehet szóval tartja.

– Csak számolgatom, hogy mennyibe került neked ez a lakoma. Főleg, hogy kibérelted a Berríliumcsarnokot.

– Gyakorlatilag a miénk! – kacagott fel Venta, majd fogta, és kitépett egy darabot az ezerlábú törzséből, és a szájába tömte, majd hangosan csámcsogni kezdett rajta. – Pontosabban az enyém!

Kolge-mar intett az egyik libériás ratlin szolgálónak, majd felemelte a serlegét. A kék bundás lény odalépett, és töltött a vr’anak a kezében lévő palackból. Kolge belekortyolt a vr’a ginbe. Kitűnő évjárat, Venta-tyr mindenből a legjobbat hozatott a fesztiválra.

Ez azt jelentette, hogy megvolt erre a pénze, ami elég csúnyán dühítette Kolge-mart.

– A miénk rokon. Közös ősünk, Felacht talált rá erre a barlangra, amikor leszállt a Vyrlaxon – mondta vidáman. – Emlékez, amikor a Túlélők Karavánja megérkezett, és Felacht rátalált a Gazdagság hegyére, a gyomrában gazdag berríliumtellérekkel…

– De az én egyik ősöm Dawin vájta ki a csarnokot, és tartotta meg a Berríliumfesztivált!

Kolge-mar érzékelte a levegőn végigszáguldó apró rezgést, ami Venta-tyr komputeréből indult ki.

– Nagy dicsőség.

– Persze, hogy nagy! – csapott az asztalra Venta.  – A hegyet egy vyroxogon királynő birtokolta. Ő csalta tőrbe, majd… Avox! Te ciszta! – Egy vr’a mértékkel is apró lény settenkedett el két asztal között. Kolge-mar számára ismerős volt.  Kolge-mar látta, hogy Venta-tyr komputere villogni kezd. – Egy dilubir mennyi idő alatt vág át egy mocsáron?

– Látom nőttél, csak nem csökkent a vagyonod?

A vr’a dühösen szisszent.

– Tisztességtelen senki ez az Avox – morogta Venta.

A led villogása nem maradt abba.

– Csalni nem tud.

– De mindenféle larnokkal találkozni az űrkikötőknél igen. Sántikál ez valamiben – válaszolta Venta, majd belekortyolt az italába. Larn, Kolge-mar úgy érezte, hogy ez az információ fontos valamiért. Az ital kicsit megtette a hatását. A fenébe, utált részeg lenni, de ezt mindig elfelejtette.

A ledre pillantott. Az még villogott, és árasztotta a rezgéseket.

– Larn, érdekes, szerintem fenn akar héjázni, hogy ilyen ritka fajtájú testőrei vannak. Ocsmány egy féreg.

Avox-rhull visszaült a helyére, majd odaintett egy devliai felszolgálót, hogy töltsön a kupájába. A lény odahajolt Avoxhoz, és szándékosan mellé öntötte a sárga folyadékot. A vr’a dühösen felszisszent.

Venta-tyr felkacagott erre. A led pedig kialudt. A vr’a Iroxra nézett, aki meghajolt felé. Valószínűleg ő rendezte meg ezt a kis közjátékot.

Kolge-mar alig láthatóan biccentett, majd csatlakozott a kacagó Venta-tyrhez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://prototyped3.blog.hu/api/trackback/id/tr434336966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása