Külűr Krónikái: A prototipus. A harmadik nap.

Alig hogy kikeveredett a Shiwa poklából, Hawkinsnak és csapatának csak most jönnek az igazi nehézségek. Az űr egy olyan részén haladnak át értékes zsákmányukkal, ahol mindenhol veszély leselkedik rájuk, ugyan is Hawkins régi bajtársa Lance Morrow beépült, és így korlátlan erőforrásoknak parancsol. Az útjuk a Vyrlaxra vezet, ahol ki kell rabolniuk az idegen bűnvezér kincseskamráját. Nem tudják, hogy Akhas, a fejvadász már várja őket. De a veszélyes zsoldos nem is sejti, hogy ő is csak egy feláldozható sakkbábu egy sokkal nagyobb játszmában.

Az előző rész.

Nagy Mátyásnak a Külűr Világában játszódó regénye

Friss topikok

Címkék

14.fejezet: Találkozó a Vyrlaxon...

2011.12.12. 18:05 Kenneth Withaker

 Akhas arra a dologra készült, amit a legjobban gyűlölt. Várni a prédára.

A larn nem volt türelmetlen. Nem tett volna jót az üzletnek. A Napárnyék miután egy villanás kíséretében kilépett a Vyrlax feletti űrbe, átsuhant a bolygót körbe vevő orbitális bólyákon, amik regisztrálták, hogy látogató érkezett a rendszerbe.

A felszínen most valószínűleg légvédelmi ágyuk fordultak felé. A hajó kommunikátora felcsipogott

– Közölje a szándékát és hogy honnan jött.

Akhas azonnal felismerte a hang sziszegő-vontatott stílusából, hogy egy vr’a vonja kérdőre.

–  Avox-rhullal akarok beszélni.

– Azonosítsa magát.

– Avox-rhull egy régi jó barátja vagyok.

Egy pillanatig csönd volt a vonal másik végén.

– Azonosítsa magát.

– A Nagy Zöld, akar beszélni a Kicsi Gazdag Zölddel.

– Nem tudom miről beszél.

Akhas felsóhajtott.

Átkozott vr’ak és a paranoiájuk. Tudta, hogy a kikötői őr továbbította Avoxnak az üzenetet.

Valószínűleg azt hiszi, hogy meg akarja zsarolni a múltkori ügy miatt. A fejvadász megrázta a fejét, hosszú pályafutása során megtanulta bizonyos fajok pszichológiáját. A vr’ak nem szívesen adták ki a titkaikat és csak azokat avatták be a kultúrájukba, akiket szerintük érdemes volt.

– Vr’de ot’vr mri’o (Talán tudunk beszélni).

A vr’ak nyelve titkos volt a külvilágiaknak. A faj egyedei csak egymás között kommunikáltak ezen a nyelven. Más fajok egyedeinek társaságában egyszerűen emberül vagy devliaiul beszéltek.

Csupán pár lényt avattak be ennek a vontatott és reszelős beszéd rejtelmeibe. Akhas csak pár szót értett belőle, ezeket is csak úgy, hogy pár éve találkozott egy csempészel, aki egy vr’a bizalmasa volt. Pár esteli whiskey rávette a fickót, hogy gyors nyelvleckébe részesítse a fejvadászt.

– K’riii thane mri’o? (Ki akar beszélni?)

Jött egy sokkal ércesebb vr’a hang a kommunikátorból.

– Tr’ne chr’wi (Egy barát)

Akhas hangszálai már szinte fájtak az elnyújtott szavak kimondásától, valamint ezzel ki is merítette a szókincsét ezen a nyelven.

-- Beszélnem kell veled.

Akhas elmosolyodott, aztán ledöntötte a hajó orrát, és elindult a Vyrlax barnás-zöld színű gömbje felé. A hajójával átrepült a felső légkörben lévő fátyolfelhőzeten, hamarosan jól kivehetővé vált az egész bolygót beborító esőerdő, amiből szürkésfehér köd szállt fel, a távolban pedig hatalmas hegyek magasodtak, a lábuknál volt Vr’tinna városa. Mint minden város a Vyrlaxon ez is inkább a vr’ak hatalmas palotáiból, és az azok köré épített kisebb kiszolgáló épületekből állt. A település egy édesvizű tó északi partján feküdt.

A Napárnyék műszerei felsípoltak, ahogy regisztrálták a hajó mellé suhanó két vadászgépet. Akhas egyből azonosította őket, a buborékalapú pilótafülkéről, és az előreívelő, sarló alakú szárnyaikról.

Chosta járőrhajók.

Jobbra fordultak, Akhas is így tett.

A járőrhajók kétszer kisebbek voltak a Napárnyéknál, a szárnyaik tövében lévő gépágyuk pedig semmi veszélyt nem jelentettek a módosított sportjachtra. Azonban érdemes volt hagyni, hogy a leszállóhelyre kísérjék Akhast, lévén, hogy a vr’aknak ennél nagyobb és erősebb játékszereik is voltak.

Ezekkel nem akart összeakaszkodni.

A leszállóhely kapujában már várták.

Akhas lerakta a Napárnyékot, majd leeresztette a rámpát. Avox-rhull még vr’a mértékkel is kicsinek volt mondható. Vörös tunikát hordott, amit arany gyöngyök díszítettek. Vállát kék, ezüst foltokkal borított palást takarta.

A hátánál hat vr’a testőr állt. Ezek Akhas derekáig érhettek. Ezüst testpáncélt viseltek. Rovarfejre emlékeztető sisak, lemezes mellvért és fekete alsóruha. A kezükben alkarnyi méretű gázvetőket tartottak.

Akhas lesétált a rámpán.

Avox megrázta a fejét, majd megszólalt.

– Volt pofád ide jönni? Még több pénzt akarsz?

– Nem pénzt, segítséget.

A vr’a odabiccentetett a testőreinek, azok egyszerre fogták Akhasra a fegyverüket.

– Milyen segítség kellhet egy larnak? – kérdezte gúnyosan.

– Milyen segítség kellene egy gyilkosnak?

Avox felhorkantott, aztán odaszólt a testőreinek.

– Menjetek. Majd szólok. ha szükségem lesz rátok.

A harcosok lehajtották a fegyvereiket, majd elmentek.

– Ennyire nem bízol bennük?

– Vagyontalan kezdő vagy lecsúszott senkik, bármit megtennének, hogy eláruljanak a Döntéshozók Bizottságának, majd a vérdíjból címet vásároljanak maguknak.

Akhas bólintott. Avox közben elővett a belső zsebéből egy kis krómozott pipát, a szájába vette, majd egy tubákból zöld, faforgácsra hasonlító anyagot tömött bele, aztán meggyújtotta. A levegőt pillanatok alatt megtöltötte a csípős, hányingert keltő szag. Akhas egy lépést hátrált. Avox bizonyos undorító szokásairól egyszerűen nem bírt leszokni.

– Egy bizonyos Kolge-mar nevű vr’a-ról szeretnék információt.

Avox felnézett a larnra.

– Ismerem. A K’ghu’r klán sarja. Egyszer elnyert tőlem 500 garanori szivárványkristályt egy dibulirversenyen, és utána még azt is mondta rám, hogy olyan magas a vagyonom, mint amilyen kicsi vagyok. Megtudnám fojtani ezért. Mire vagy kiváncsi?

– Mostanában mit csinál ez a Kolge-mar?

Avox elvette a pipa szárát a szájától, letüdőzte a füstöt, majd karikákat eregetett a száján keresztül.

– Mi vr’ak a számotokra elég titkolódzónak tűnhetünk, de hidd el, hogy köztünk úgy terjed a pletyka, mint kiszáradt mezőn a gyufa lángja. – A vr’a ravaszul hunyorgott. – Mi dolgod van vele?

Akhas lenézett a vr’ara, örömmel látta, hogy a lény inkább elfordítja a tekintetét.

– Nem vele, hanem az egyik alkalmazottjával.

– Értem – mondta, ekkor vette észre a vállán lévő nagy sárga-piros sáskaszerű rovart. Odatartotta a bal mutatóujját, mire a bogár rámászott. Avox tovább méregette a bogarat. – Gondolom nem akarod őt is úgy felrobbantani, mint szegény Choris-rhullt. Hidd el hogy azt már nem tudnánk olyan jól elkendőzni.

– Az embernél van valami, amire nekem van szükségem.

– Hmmm – Avox hirtelen a szájába lökte a bogarat. A következő pillanatban ropogó hang hallatszott, ahogy a lény tű éles fogai áttörték a kitinpáncélt. – Elmondom neked, de csak egy feltétellel. Továbbra is megőrzöd a titkom.

 – Ebbe a szakmában fontos a diszkréció, valamint jól megfizettél, hülye lennék, hogy ha hagynám, hogy a tűzbe dobják a legtelibb pénzeszsákot. – Akhas már meg akarta kapni az információt, már bánta, hogy belement a vr’a kis játékába. – Mit tudsz?

Avox összerágta a bogár lágy részeit, majd egy ocsmány hang kíséretében le nyelte ami megmaradt.

– Nyílt titok, hogy Kolge-mar el akarja érni a trix fokozatot a vagyonossági hálóban, és ehhez már csak egy próbát kell megtennie. Meg kell lopnia egy rokonát, lopatnia egy apró csekélységet a kincseskamrájából. Hat berríliumrúdat. Ekkor érdemes lesz, hogy magasabb szintre kerüljön a klánjában. – Avox összefűzte a háta mögött a kezeit, majd felsóhajtott. – Utána már szavazati joga lesz a klántanácsban.

Akhas bólintott.

– És ezt mikor akarja megcsinálni?

– A nagy Berríl fesztiválon akarja kihirdetni, ez pont ma este lesz.

Megdörzsölte az állát, majd a hüllőszerű törpére pillantott.

– Mindent tudni akarok Kolge-mar-rol és persze erről az egész ügyről…

Itt kell pontot tennie erre az ügyre, egyszer és mindenkorra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://prototyped3.blog.hu/api/trackback/id/tr403458404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása